Samsung Galaxy S Duos 2 Teszt

Dupla, vagy semmi! Samsung Galaxy S Duos 2

Újabb mobiltelefonhoz jutottam hozzá (Tomi), persze, hogy az az első, hogy letesztelem. Ma egy két SIM kártyás készülékhez jutottam hozzá, ami pont kapóra jön nekem, ugyanis két kártyám van, az egyik egy Céges (flottás) előfizetés, a másik pedig egy Lakossági, de szintén előfizetéses.

A Kamerával készült tesztvideót, illetve tesztképeket lentebb találtok. Na, de térjünk a tesztre!

Külső

Kicsi, könnyű és tagadhatatlanul Samsung. Ezek jutnak először eszünkbe, amikor meglátjuk a 121,5 x 63,1 x 10,57 milliméteres és 116 gramm tömegű telefont. A visszafogott dimenziók nagyban elősegítik a kezelhetőséget, könnyű nyomkodni egy kézzel, a kijelző minden részét elérjük fogásváltás nélkül. Nem változott az anyaghasználat sem, műanyagot és üveget tapinthatunk meg, még ha néhány elem a fémre emlékeztet is, ez inkább csak plasztik dizájnelem. Eddig sem volt gond dél-koreaiak összeszerelési minőségével, így legújabb terméküket is nagyon egyberakták, semmi recsegő hangot nem tudunk elővarázsolni, erősebb tekergetés esetén sem.Elölről látszik legjobban, hogy kinek a háza tájáról származik a készülék. Lekerekített forma, felül Samsung márkajelzéssel. Ugyanitt találjuk még a fény- és távolságérzékelőt és a beszédhangszórót is, a ledes visszajelzőt viszont megint sikerült kihagyni. A sima TFT-LCD panel a standard 4 hüvelykes méret és a WVGA felbontás párosát hozza, így a 480 x 800 pixel ezen a képernyőfelületen 233 ppi-t jelent. A betekintési szöggel abszolút nincs probléma, a fényerő is bőségesen elegendő, pláne ilyenkor télen. Maximum két ujjunkat képes kezelni a megjelenítő, érintésérzékenysége kiváló.

Hardver, szoftverezettség

A hardvertől senki sem fog örömében hasra esni, a Samsung még mindig talál elfekvőben lévő kevésbé jó komponenseket. A motorháztető alatt megtalálható 40 nanométeres és ARMv7 architektúrájú Broadcom BCM21664T lapkakészlet magában foglal egy kétmagos processzort, a Cortex-A9 magok 1,2 GHz-en pörögnek a CPU-ban. Ha grafikus feladatok ellátására kerül sor, akkor a Broadcom VideoCore® IV kapcsolódik be a munkába. Az 768 MB RAM-t ot régen láttunk (most sem akartunk), a TouchWiz használja is rendesen, átlagosan a fennmaradó 400 MB-ot tudjuk applikációkkal megtelíteni. A belső tárhely mérete 4 GB, nyilván ezt sem tudjuk teljesen kihasználni, így mindenkinek ajánlott a microSD kártya vásárlása, hiszen akár 64 GB-os változatot is képes kezelni a kütyü. A Duos 2-n a legújabb TouchWiz UI dolgozik, a sok Samsung módosítás közül számos dolog megtalálható ezen a készüléken is. A gyorsbeállítások sávot személyre szabhatjuk, van áttekintő nézet, a főoldalak száma is tetszőlegesen adható meg, valamin saját magunk adhatjuk meg, hogy melyikre teszünk widgeteket vagy gyorsikokonat. A szöveges üzeneteknél kérhetünk kézbesítési jelentést, híváskor pedig a gombokon lévő betűk segítségével lehet könnyebben megtalálni a névjegyeket.

Programok terén eléggé lecsupaszították a Duos 2-t, mivel kizárólag a Jegyzetek és a naptárt felváltó S Tervező azok, amik nem találhatók meg más androidos terméken. Más alkalmazásokkal viszont bárhol találkozhat a felhasználó, legyen az a böngésző, az ébresztőóra, a navigáció, a térkép, YouTube stb. Gyorsan ugrani kell így a Play Áruház kínálatához, ahol aztán reggeltől estig lehet majd böngészni az appokat.

Multimédia, kamera

Száraz tényekkel kezdve az előlapi kamera VGA felbontásra képes, a hátlapi viszont 5 megapixeles, autofókuszos, és ehhez már ledes villanó is tartozik. A kamerafelület szinte ugyanaz, mint az összes többi új TouchWizzel rendelkező készüléknél, alapvetően több üzemmód közül lehet választani (legjobb fénykép, éjszaka, sport stb.), a beállítások fülre kattintva pedig a vaku, önkioldó, fókuszmód, megosztás közül választhatunk. Mélyebben elmerülve a konfigurálási lehetőségek között, van még ISO érték, mérés, fehéregyensúly és GPS-címke is. Videók esetében 720p-ig menetelhetünk, a felvétel 16:9-es képaránnyal rendelkezik majd.

A zenelejátszó természetesen átszabott külsőt kapott, felül rögtön több opciónk is nyílik a számok elkülönítésére. Megtehetjük ezt dalok, albumok, előadók, mappák, szerzők, évek, zene-sarok szerint. Zenehallgatáskor aktiválhatjuk a véletlenszerű vagy az ismétléses lejátszást, a menübe lépve pedig a SoundAlive-on (hangszínszabályzó) keresztül lehet különböző stílusokat beállítani. Kihangosítva közepes minőségben szól a telefon, a fülhallgató sokat javít az élményen, habár a gyári füles nem állt rendelkezésünkre, így az előbb leírtakat egy jobb minőségű headset alkalmazása után tapasztaltam. A középkategóriában elmaradhatatlan FM-rádió RDS-képes, működtetéséhez kötelező a fülhallgató csatlakoztatása.

Az 1500 mAh-s lítium-ion akkumulátor a gyártó szerint 8 óra beszélgetésre és 36 óra zenelejátszásra elegendő. Mivel egy okostelefont másra is használunk, így ezek egyikét sem lehet szerintem elérni, viszont a saját, átlagnál erősebb felhasználási szokásaimat egy napig azért könnyedén bírta a telefon. A Samsung Galaxy S Duos 2 cakkumpakk 50 ezer forint, amivel igencsak erős mezőnybe csöppen a dél-koreaiak újdonsága. Egy nagy pozitívuma van azért a telefonnak, méghozzá az, hogy a másfél megoldásnak számító két SIM kezelése sokkal jobb, mint az átlagos két kártyás modelleknél tapasztaltak.

Hardveres információk forrása: Mobilaréna