iPhone 5S teszt

A sokak szerint nagyra tartott "alma"

A mindenki által ismert Apple cég 2013-ban bemutatott telefonja egy csomó "ujj-ítással". 2013 Szeptemberében bemutatott iPhone 5S készülékbe mutatták be az Apple első ujjlenyomat olvasóját a Touch ID-t és már 64 bites architektúrájú processzort kapott. A telefonnak a jelenlegiek közül és az elődjei közül is a legszebb dizájnja van.

Hardver és szoftver

Szerintem az iOS felületét nem kell sokaknak bemutatni, hisz mindenki látott már iPhone-t vagy iPad-et és lehet tudni róla, hogy elég letisztult és sokak szerint "butított" de én személy szerint nagyon szeretem. Előretelepítve nem kapunk sok érdekes alkalmazást, böngészőként a Safarit, zenelejátszóként az Apple Musicot és még pár alap alkalmazás: videók, fényképek, iTunes Store, AppStore, Kamera, Naptár és ami még egy telefonra szükséges. A telefonra zenemásolás iTuneson keresztül lehetséges, sajnos nem lehet egyszerűbben mint droidos társaiknál. A főképernyőn nem kapunk almenüt csak több oldalra kiszórva az alkalmazásokat. A telefon processzora két darab Apple A7-es magot (ARM v8-ra épültek) kapott amik 1.3GHz-en pörögnek a 64 bites architektúrával. RAM-ból csak egy gigabyte modul került bele, tárhelyből 16, 32 és 64 gigabyte között választhatunk. A telefon kijelzője igaz csak 4"-os de cserébe gyönyörű képe van az alap IPS kijelzőnek ami 640x1136 pixeles felbontáson mutatja nekünk a dolgokat, a kijelzőt egy PowerVR G6430-as grafikus chip hajtja 4 magon. Kamera ügyileg hátlapra egy 8MP-es szenzort kapunk két tónusú vakuval (a két vakut a telefon külön vezérli, ez látható is) gyönyörű képeket lehet vele készíteni amit a cikk alatti galériába meg is nézhettek. Videó felvétele [email protected] és [email protected] viszont így is tiszta és élethű képeket és videókat lehet vele csinálni. Előlapi kamera ami a szelfizők által nagyon szeretett 1.2MP-es optika amely szoftveresen felismeri az arcot és ráfókuszál, elég nagy látószöge miatt szeretik használni ezt a kamerát, videó felvétele ennek csak [email protected] A készülék egy 1550mAh-s akksival van felszerelve.

Csomagolás és külső

A doboz egy alap fehér papírdoboz a tetején található a készülékről egy kép. A két oldalán iPhone 5S feliratot láthatunk és a két keskenyebbik oldalán egy-egy alma logó található. A doboz hátulján láthatjuk a telefonunk belső tárhelyének a méretét, egy apple által összefoglalt szöveget és alul a sorozat és imai számot a típusszámmal együtt. Ahogy leemeljük a doboz tetejét úgy egyből a készüléket látjuk a készülék alatt leemeljük a kis műanyag tartót majd alatta van egy papírdobozka amibe a készülék papírjait találjuk a dobozka alján meg a SIM Tálca kiszedő tűt láthatjuk. Ha a papír is kint van a doboz aljába a fülhallgató egy műanyagdobozba, mellette a töltőfej és az mellett az Apple saját Lightning csatlakozós kábele. A telefon külseje amibe elsőre beleszerettem. A kijelzőt nézve alul középen található az ujjlenyomat olvasóval szerelt home gomb. A kijelző felett található a beszédhangszóró felette meg a szelfikamera. A készülék alján bal oldalt található a 3.5mm-es Jack csatlakozó (ugye iPhone 7) mellette a mikrofon, amellett a lightning csatlakozó és végül mellette a hangszóró ami nem a leghalkabb dolog a telefonban. A készülék bal oldalán felül található a némítókapcsoló alatta a két különálló kör alakú hangerőgomb. A készülék bal oldalán középen található a sim tálca. A készülék tetején jobb oldalt csak egy bekapcsoló gomb van. Nézzük meg hátulról is a telefont. Felül és alul található a két üvegcsík amelyek elvileg antennákat rejtenek viszont ezek adnak stílust a telefonnak. A felső üveg alatt bal oldalon (a bekapcsoló gomb alatt) található a kamera mellette jobb oldalra a mikrofonja és az mellett a két tónusú vaku amelyről már beszéltem. A hangerőgomb magasságába található a közismert almalogó az alsó csík felett a szabályozói jelek afelett a "Designed by Apple in California Assembled in China" felirat amelett a modellszám is szerepel. A szabályozói és a modellszámos sor között található az FCC szám és az IMEI szám. A külsőről ennyit is, szerintem gyönyörű.

Összegzés

Antutun a készülék 47328 pontot kapott. Viszont sajnos a készülék újkori és jelenlegi ára nem a legszebb de megéri rá költeni, viszont akkor már a dizájn miatt SE-t vennék. A telefon stabil és megbízható. Csak jót tudok róla írni. A kamerájával készített tesztképeket és a telefonról készült képeket a cikk alatt láthattok.