Az utóbbi időben kétszer is frissítette a visszavonultatott operációs rendszert a Microsoft: először a WannaCry zsarolóvírus elleni védelem érdekében, most pedig egy sebezhetőség aktív kihasználása miatt.

A Microsoft a korábbiakban hajthatatlan volt a Windows változatok visszavonultatásában, amikor azok elérték 10 éves életciklusuk végét. A cinikus felhasználók ennek hátterében azt valószínűsítették, hogy a szoftvergyártónak anyagi hasznot hoz a felhasználók frissítésre kényszerítése. Persze a Microsoft minden egyes váltáskor nem győzte hangsúlyozni, hogy az új verzió jobb, gyorsabb és biztonságosabb elődjénél. És a támogatási ciklus lejárta a vállalatokat is erőteljesen a frissítésre ösztönözte, mivel a szervezetek néha pánikszerűen szabadították meg informatikai infrastruktúrájukat a nem támogatott szoftverektől.  Néhányan közülük, amelyek nem tudták határidőre befejezni a frissítést, komoly összegeket fizettek a Microsoftnak a nem támogatott rendszerek biztonsági frissítéseiért, mivel nem akarták kitenni nem javított számítógépeiket a lehetséges támadásoknak.

Most, hogy a Microsoft rendkívüli frissítéseket adott ki a Windows XP-hez, egyes szakértők attól félnek, hogy a szoftvergyártó olyan precedenst teremt, amit később megbán. A viselkedést kétélű fegyvernek tartják. Elismerik, hogy komoly fenyegetések esetén szükség van javítások kiadására, de ha ezt túl gyakran csinálják, az aláássa azt a törekvésüket, amely az újabb Windows-változatok használatára igyekszik rávenni a felhasználókat.

Mások szerint viszont nem történik változás a frissítési politikában, egyszerűen csak arról van szó, hogy most a még meglévő XP-használók biztonsága érdekében kijavítottak egytucatnyi régóta meglévő sérülékenységet.